Boosta ditt ljud på datorn

Idag är det väldigt många som lyssnar på musik på datorn. Eller kollar på film på datorn. Eller spelar mycket spel på datorn. Oavsett är det många som använder datorn till mycket. Och likaså är det många som lägger stort värde vid ljudet för upplevelsen av musiken, filmen eller spelet. Många datorer idag kan inte riktigt leverera det ljud som krävs av en riktig audiofil, det vill säga en riktigt kräsen ”ljudnörd”. Vi kommer med några tips på prylar som kan förbättra ljudet från din dator.

Först och främst gäller det att skaffa bra högtalare eftersom de medföljande på stationära datorer eller de inbyggda på bärbara knappast brukar hålla måttet. Satsa gärna på någon form av ljudsystem med både en bashögtalare, så kallad subwoofer, och två eller flera satelliter.

Nästa steg är ett ljudkort. Om du verkligen vill ha bra ljud gäller det oftast att ha ett bra ljudkort, och återigen är de medföljande i de flesta datorer knappast något att hänga i julgranen. Det finns både interna som byggs in i datorns chassi om du känner att du vågar öppna upp och bygga om, eller externa för de som är mindre tekniskt begåvade och våghalsiga.

Det sista steget för maxat datorljud är en förstärkare till högtalarna. Det finns återigen externa som du kopplar mellan datorn och högtalarna men det finns även högtalare med inbyggda förstärkare. Det sistnämnda brukar kallas för aktiva högtalare och det är en stark rekommendation från oss att satsa på sådana.

Hur ska man ha råd?

Ja bra ljud kostar. Tyvärr. Vi tycker upplevelsen är värd de extra kronorna. Du vill ju ändå kunna låta din fantastiska musiksmak göra rätt för sig. Vi rekommenderar att ta ett smidigt och enkelt sms lån om pengarna sinar. Som sagt, det kan det vara värt. Sist kan vi lämna er med en liten hänvisning vidare, vill ni läsa mer om att maxa ljud till datorn kan ni läsa denna artikel som är huvudsaklig källa till vårt inlägg.