Få bort onödiga elprylar i hemmet

Vi människor är mycket bra på att samla på oss prylar genom livet, och i takt med utvecklingen blir det allt mer elprylar. Då gäller det att vi blir bättre på att ta hand om de batterier och elprylar som bara ligger och skräpar.

2467423-the-battery-on-a-white-background-it-is-isolatedSverige är ett framgångsland där vi människor har råd att unna oss det vi vill ha omkring oss. Men vi är dock inte lika bra på att släppa taget kring de saker och prylar vi längre inte vill ha. I våra hem har vi sammanlagt i Sverige 22 000 ton batterier samt elgrejer som ligger och bara tar plats och skräpar ner. Vad man inte tänker på är att dessa prylar innehåller metaller – metaller man kan återvinna till att skapa nya produkter. Tar man hela det antalet, 22 000 ton så kan man få tillräckligt med metall för att tillverka 290 000 cyklar, eller varför inte 130 miljoner mobiltelefoner skriver svd.se.

Batterikonsumtionen ökar

Vår konsumtion av elektronik har ökat otroligt mycket. Vi samlar på oss allt mer produkter som ska se till att förbättra våra liv och öka vår levnadsstandard. Dock är det få som med det tänker att det kommer ställa högre krav på enskilda individer i form av att de tar ett större samhällsansvar. Det större ansvaret handlar om att var man måste börja se till hur stora fotspår man lämnar efter sig, vilka avtryck man gör och hur man kan leva för att skapa en bättre värld för sina efterlevande. När det exempelvis kommer till batterier så finns det billiga GP batterier som man kan använda och och om igen genom att ladda upp dem. Att välja laddningsbara batterier och inte slänga dem är otroligt viktigt och inte alls en sådan stor ansträngning utan tvärt om: man slipper köpa nya och man kommer alltid att ha fräscha batterier när man väl behöver ett nytt par.

5 kilo per person

Vidare i artikeln går det att läsa att den undersökning som Batteriåtervinningen gjort så har vart hushåll skräp i form av elprylar och batterier på hela 5 ton. För att dessa ton ska kunna återvinnas krävs det att de kommer i till återvinningen, och även om vi i Sverige är mycket duktiga på att återvinna rätt så är det en hel del som hamnar i de vanliga soporna och bara läggs på  idet enorma sopberg som bara växer. I en annan intressant artikel tas det upp att mänsklighetens problem varken är:

  • Fattigdom
  • Hunger
  • Arbetslöshet
  • Korruption
  • Inflation
  • Lågkonjunktur
  • Ungdomsbrottslighet
  • Energikris
  • eller krig.

Det största problemet för mänskligheten är storleken på dessa företeelser. Allt blir till gift i alltför stor mängd. Att människor och företag kämpar med att skapa bättre lösningar, som busstrafik på el, eller de Zero waste rörelser som bildas för att minska sopbergen är bra, men det handlar om att många inser att vi bör enas om vad so är problemet och jobba mot samma mål. Tänk vilket fin värld om vi bara blev lite mer återhållsamma, om vi endast hade två uppsättningar batterier vi växlade mellan.