Från kassetband till USB

Många är vi som minns tiden då man drog fram stora laserdiscar när man skulle kolla på film. Eller öppnade upp boxen till videobandet för att sätta på kvällens långfilm man hade hyrt. Nu, nu ser både utbudet gällande spelare till hur vi ser på film stort och olika ut.

Hur kollar du på film? Om vi får gissa så har du kanske streamat serier eller bytt filmer med varandra genom en USB-sticka som du sedan stuckit in i din dator, eller ännu bekvämare använt i din medaspelare. Har du ingen är en http://www.dlink.com/no/nb/home-solutions/entertain/media-players/dsm-380-boxee-box ett klockrent val då många av oss idag har smartphones och till denna kan du använda din iPhone som kontroll. Men, så har det inte alltid varit. Förut, hade vi både mobil, radio och tv var för sig. Nu, finns smidigheten så allt kan samlas på ett och samma ställe. Länge leve tekniken säger vi! Och visst är det spännande med det som varit. Därav kommer vi här berätta lite om:

  • Videokasetten
  • Laserdisken
  • DVD-skivan

Från band till skiva

VHS, video home system, vad en kassett som de flesta hade hemma hos sig. Och det som gällde i alla hem innan laserdisken kom in. Men, det var även många som gick direkt från VHS till DVD och helt missade den kort men spännande laserdisk-perioden. Redan 1976 lanserades den första kassetten av JVC och var det dominerande systemet på marknaden. Många är det som aldrig hört talas om det ”videokrig” som rådde då vi hade VHS. Och i början av 2000 kom DVD-skivan in på markanden och snabbt dominerade över marknaden. Men, däremellan smög sin laserdisken in och var den skiva som kom innan DVD-skivan. En skiva som var lika stor som en LP och som var det första kommersiella optiska lagringsmediet. Varför det inte fick större spridning än vad det blev var på grund av att denna disk och utrustning var betydligt dyrare än övrig media som fanns på marknaden. Men, LD blev väldigt populärt av alla filmentusiaster som fanns på marknaden och de skivor som man köpte har man med största sannolikhet kvar än idag på en säker och trygg plats. Kanske var laserformatet före sin tid. Ja, ibland är det farligt att vara först – och ibland är det en styrka.

Kampen mellan Blue Ray och HD

Vi vill ha så skarp bild som möjligt. Eller hur? Och hur får vi det. Jo, här anser både Blue Ray- tillverkarna samt HD- tillverkarna att de har den bästa upplösningen som finns. De flesta filmbolag verkar stödja detta format. Men, den avgörande stöten kommer från disktillverkarna.

Framtiden?

Vad tror du kommer hända i framtiden? Nu kan vi ladda ner filer till en sticka som vi kan bära runt oss. Kan det bli mindre än så? Kanske kommer det sluta att vi har filerna i oss och när vi blundar så ser vi filmerna spelas upp i vårt inre? Det vore något. Eller, kanske kommer vi gå tillbaka till det som var inne förut? Att vi alla kommer bära med oss VHS-band och känna oss coola. Det är en kittlande tanke det med.