Musik genom tiderna

Musiken har varit av stor betydelse i mångas liv och därför kan det vara kul att titta tillbaka i tiden och se hur våra föräldrar och deras föräldrar har lyssnat på musik. Ja till och med grottmänniskorna har enligt forskare ägnat sig åt att göra musik. Om det så var med trummor eller något annat instrument kan vi bara gissa utifrån de fynd som gjorts. Från radio och grammofon till mini-discs korta historia.

De flesta vet hur de själva lyssnar på musik. Det handlar inte bara om hur man lyssnar på musik i form av teknik utan också om hur man beter sig runt musiken. Är du en person som lyssnar på musik på uteställen? En person som älskar musik tillsammans med andra och helst uttrycker det genom dans? Eller är du en av de människor som sluter sig runt musiken och finner sin inspiration till att träna genom att lyssna på favoritmusiken på träningspasset? Vem du än är och hur du än väljer att lyssna på musik så finns det flertalet sätt att njuta av musik. Om man följer utvecklingen på 1900-2000-talet så har det sett ut såhär:

  • Tidigt 1900-tal hör vi de första moderna tonerna av vad som ska ha målat upp vår musikhistoria. Piano, stråkinstrument och kompositörer regerar denna tid och är den musik vi idag kallar klassisk. Som Debussy och Stravinskij.
  • Folkmusiken utvecklas om igen och USA får en allt större del i vår musikhistoria. På 1930-tal kommer de första spåren av Blues att spelas in. Det är dåtidens råa, lortiga och oborstade musik vart snart ett sätt för afroamerikanerna i USA att uttrycka sig. Från bluesen har vi att tacka mycket av den musik vi lyssnar på, såsom rock´n´roll.
  • 1940-50-tal kommer den riktiga Rock’n’rollen som får föräldrarna att förfära över det fördärv det leder ungdomarna in i. Elvis gestaltar musikstilen och blir en symbol för rocken. Den rock som vi idag ser som betydligt mer oskuldsfull än vad dåtidens föräldrar gjorde.
  • Heavy Metal och rocken utvecklas med elgitarren i fokus och Jimi Hendrix blir utsedd till en av världens bästa gitarrgudar. Rocken håller ett stadigt grepp om musiken fram till 80-talet då punken blir i fokus. Trots det är rocken den musik som hållits sig längst och fortfarande utvecklas.

Idag är det pop av olika slag, housemusik och elektronisk musik som gäller. Vart framtiden tar oss kan endast tiden visa.