Tjuvarnas nya teknik

Vi går mot en allt mer digitaliserad värld med allt vad detta innebär, och det för med sig både gott och ont – nyligen gick till exempel en varning ut om hur tjuvarna använder sig av modern teknik för att försöka genomföra inbrott.

Tidigare har inbrott tjuv dörrvi skrivit om hur man kan använda sig av modern teknik för att skydda värdesakerna och tekniken vi har i våra hem, och något vi nu vill varna om är hur även tekniken som inbrottstjuvar använder sig av går framåt och utvecklas. Detta innebär att du kan ha ett hur bra larm som helst hemma, men om du inte är vaksam kan du råka ut för inbrott i alla fall då tjuvarna måste bli mer tekniskt kunnande tack vare den moderna utvecklingen. Det är något som till exempel Expressen skrivit om och berättar om Anna Petersson som under samma natt väckts två gånger av att någon försökte slå ut hennes inbrottslarm. Vad tjuvarna då använde, som polisen nu varnar för, är en så kallad störsändare som slår ut larmet vilket också är olagligt att inneha i Sverige. Dock går dessa att köpa utomlands vilket gjort att många kommit in i landet.

Hur skyddar man sig mot dessa?

När tjuven aktiverar sin störsändare fungerar den på så vis att den gör så själva hemlarmet tror att sändaren är en basstation vilket gör att larmet kopplar upp sig på störsändaren och slutat samtidigt vara kopplad till sin larmcentral. När tjuvarna sedan försöker genomföra inbrottet märker larmcentralen inte att ett brott utförs då signalerna som vanligtvis skickas till centralen istället skickas till sändaren. Men det går att skydda sig mot detta nya inbrottssätt:

  1. Ha hemlarm som du litar på och ha dubbla uppkopplingar mot larmcentralen, då är det större sannolikhet att larmcentralen reagerar när en av signalerna försvinner eller störs.
  2. Lås både dörrar och fönster, på alla våningar och glöm inte att kontrollera altan- och balkongdörrar då dessa är vanliga att tjuven tar sig in genom.
  3. Insyns och grannsamverkan, se till att ha en tomt där insynen är stor och håll koll med grannar om samverkan så någon kollar ditt hem när du ej är där.